Münster 17 december 2016

Vanuit onze woonplaats kon je met Connexxion een dagje naar Münster. Nog nooit geweest, dus op weg. Uiteraard met de bijbedoeling de kerstmarkt te bezoeken, hoewel we allebei wel weten hoe zo'n gebeuren er uit ziet. Maar één keer per jaar moet kunnen.

Ik had ook een interessante cultureel verantwoorde stadswandeling uitgeprint, uiteraard met inachtneming van de regels omtrent integriteit op het werk. Dat spreekt!

Na drie tussenstops om medereizigers op te halen, waarvan sommigen al duidelijk in kerststemming waren, bereikten we in ongeveer 3 uur onze bestemming. We waren niet de enige. Het grote parkeerterrein stond vol met bussen.

Münster bleek een aangename stad. Ook een welvarende, aan de prachtige winkels te zien. Op veel plaatsen waren er echter bedelaars actief (of liever gezegd passief). Veel Nederlands gehoord en opvallend veel fietsen gezien.

Zoals gebruikelijk diende eerst de inwendige mens te worden versterkt. Het achterste taartje op de foto droeg de naam van Donauwelle. Hierna de Sankt-Paulusdom bekeken. Veel van Münster is in de tweede wereldoorlog verloren gegaan. In de dom zijn nog resten bewaard uit die tijd, waaronder het uurwerk.

Ik was naarstig op zoek naar een kerktoren. Ooit waren in Münster de wederdopers aan de macht. Jantje van Leiden was was er één van. Het eindigde echter voor hen in gevangenschap en uiteindelijk de dood. Een tijdje werden ze in kooien aan een kerktoren gehangen. Die kooien hangen er (zonder inhoud) nog steeds. Op de foto zijn ze te zien boven de klok.

Even geluisterd naar de stichtelijke woorden van een Pfarrer en een Angelusorgelconcert in de kerk en daarna een prachtige schoenenwinkel bezocht.

Toen storten we ons op de eerste Kerstmarkt. Er waren er een stuk of vijf, verspreid over het centrum. Ook het Stadtmuseum bezocht, waarin een tentoonstelling over de opbouw van Münster, ook na 1945. Daar komt de zwartwit foto vandaan met prachtige oude auto's. Ook was te zien hoe het Erbdrostenhof er aan toe was in die tijd. Thans weer prachtig gerestaureerd. We ontdekten ook een met bomen omzoomde wandelpromenade om het centrum. Mochten we ooit nog een keer in de zomer komen, dan gaan we die zeker verkennen.

De overige plaatjes zijn sfeerimpressies. Bijzonder is wel kerstman/sinterklaas op een bakfiets. Na het nemen van de foto draaide er een hengel met een bakje voor mijn neus. Uiteraard gedoneerd. Het was een drukte van belang (om dat cliché maar eens te gebruiken) in de stad en dan is het met Glühwein in de hand lastig manoeuvreren.

Om kwart over vijf in de inmiddels ingevallen duisternis weer vertrokken om om 8 uur te arriveren op 't Oor.

De interessante cultureel verantwoorde stadswandeling is overigens achterwege gebleven.

Foto's

of 2