Een keuzedag van de NS gaf 100% korting in Nederland. Ik ontdekte dat je voor 9,60 naar willekeurig elk station in België kunt. Dus waarom de reis te beperken tot Luik of Brussel? De bestemming werd Namen, de plaats waar de Maas en de Sambre samenkomen. Heen langs Maastricht en Luik en terug via Brussel-Noord, Antwerpen en Roosendaal.

Om 6 uur 21 naar Utrecht vertrokken. Dat betekende dat ik een half uur eerder in Maastricht was, dan via de gebruikelijke route over Amsterdam. Die tijd gebruikt om de Stationsstraat door te wandelen naar de Maas en eindelijk eens het pand van de voormalige brouwerij De Ridder te bekijken.

In Luik weer blij geworden van het prachtige station, dat tijdelijk ook nog eens met kleurrijke panelen was uitgerust. De lucht was mooi blauw en ik kreeg zo waar een vakantiegevoel, dat nog toenam onderweg naar Namen of Namur zoals ze daar zeggen, waar het landschap 'rotsiger' werd.

In Namen (aankomst 11.41 uur, je moet het maar willen zo lang in treinen te zitten) een wandeling van de Belgische spoorwegen gemaakt. Door een aardig park met wat twijfelachtige figuren de binnenstad verkend. Namen is in de tweede wereldoorlog per abuis gebombardeerd door de geallieerden, maar er zijn wat oude gebouwen over. Leuke pleinen met veel horeca gezien en even de basiliek binnengelopen om me ervan te overtuigen dat de heilige Albanus van Mainz inderdaad zijn hoofd in zijn handen droeg. Bij de brug over de Sambre was nog steeds de treinenwinkel.

De heuvel met de Citadel een stuk beklommen en op de glimmende grote schildpad gestuit met het geblinddoekte mannetje erop. Het uitzicht op de stad en de samenvloeiing van de rivieren blijft prachtig.

Er vanaf gezien de hele wandeling rond de Citadel te lopen. Was er ooit al eens geweest.

Weer beneden de weg overgestoken naar het informatiecentrum bij de samenkomst van de rivieren. Terug in het oude centrum ging het mis met de routebeschrijving of met mij. Een park niet gevonden en langs een aantal saaie straten weer bij het spoor beland. Wel weer de Rue de Fer gevonden, waar van het oude stadhuis alleen de voorgevel nog overeind staat. Even gekeken in de Tuin van de burgemeester er achter. Rustige plek, maar niet bijzonder qua pracht.

Terug bij het station, dat ook geheel verbouwd is/wordt, en door naar Brussel-Noord. Daar aangekomen in de eerste de beste trein naar Antwerpen gestapt. Dat had ik beter niet kunnen doen. Het betrof een stoptrein, die zijn naam alle eer aandeed.

Uitgestapt in Berchem en met een verversing in de hand langs een kleine omweg naar Antwerpen Centraal gewandeld. Het bekende spoor 22 gevonden en rustig naar Roosendaal geboemeld.

Leuke dag gehad!


Foto's

of 2