Noordoost Nederland 5 september 2015Naar het hoge noorden. Hoewel, de stad Groningen was het meest noordelijk vandaag, dus het valt wel mee. Aanleiding was een Kruidvatkaartje dat 'op' moest en de vluchtelingenstroom. We wilden wel eens zien waar Ter Apel lag. Die streek was ons tot op heden vrijwel onbekend. Handig was dat het kaartje ook geldig was op de bussen. Vanaf Almere dus per trein naar Groningen. Op het station bij de Kiosk een gevulde koek i.p.v. een American Cookie, maar dat voelde niet als een straf.

Vanaf het Parijs van het noorden ook per trein naar Veendam. Veendam heeft het wel voor elkaar. De streekfunctie komt duidelijk terug in het centrum. Uurtje rondgelopen en toen met de bus naar Bareveld om daar over te stappen op de bus naar Ter Apel.

Ter Apel is een soort Alphen aan den Rijn in het klein. Zo kwam het op me over. Een sfeerloos winkelcentrum. Gelukkig een lichtpuntje in de vorm van een goede lunchroom. Enkele asielzoekers in het wild gespot. Waren er niet veel te zien. Er reed een minibusje van het centrum naar het AZC. Geen gebruik van gemaakt. Kwam ook door wat miezerig weer.

De bus naar Emmen genomen. Verkeerd gelopen naar het centrum, maar gelukkig ten halve gekeerd en niet ten hele gedwaald. Bij een feestvierende Turkse kapper naar binnen gegaan en gekort weer naar buiten. Nog even door het centrum gezworven. De vermoeidheid begon toe te slaan, dus terug naar het station. Wilden eigenlijk naar Zwolle per trein. Er was echter een spooropbreking en vanaf Mariënberg vervoer per bus. En we hadden dat kaartje waarmee ook met het streekvervoer kon worden gereisd. Dus besloten per bus naar Assen te gaan, dwars door Drenthe via Schoonoord en Schoonloo. In Assen de trein naar Zwolle en daar overgestapt in de trein naar Almere.

Thuis gedineerd na AH Parkwijk te hebben bezocht. Geen spijt van deze dag. Van te voren waren er twijfels over het weer, maar de regen viel op de goede momenten.


Hier begon het mee. De duimnagel heb ik maar wat bijgewerkt.


Almere in de ochtend.


Voor alle duidelijkheid.............


Nog steeds actueel wat mij betreft.


Mooi he?


Groningen
Het is een mooi station en geen kerk. Links zou echter op het laatste kunnen duiden.


Het treintje naar Veendam. We konden ook naar Leer, maar dat is voor een volgende …..

De treinen van Arriva zijn comfortabel en ogen ruim, ook het toilet. Ruim en wijds is ook het landschap. Een zekere verlatenheid.Onder zijn we in Veendam, waar ook een kattenvrouwtje rondliep. Ook in Veendam een kanaal. Lintbebouwing langs water is kenmerkend voor de streek. En mooie huizen voor weinig, ook al is er hier en daar een scheurtje, maar wellicht nemen we te selectief waar.


Ook daar nog een Chinees.


Ook hier de grote drie.


Vermoedelijk het stadhuis.


Een modern winkelcentrum


en een mooi multifunctioneel gebouw,


aangebouwd tegen het vroegere HBS-gebouw.


Hier moeten we nog een keer heen.


Leuke lage lantaarns!
Een mooie bushal.


In de bus zagen we dit. In de lunchroom zagen we dat (rechts). De asielzoekers houden de gemoederen bezig. Toch zagen we er maar weinig.
Er was een buurtpreventieteam, dat door de winkeliers te hulp kon worden geroepen. De leider van het team was kaalgeschoren en eigenaar van een pitbull. Maar dat zegt niets of toch wel?


Onze aandacht ging uit naar vette snacks


en het ijsje bij het kopje thee.


Weer zo'n recht kanaal.


Bus 273 naar het AZC.


We zijn in Emmen bij Jan van Peer.


Hoedjes.


De bus naar Assen.


In Assen de trein naar huis.


En onderweg de stortwagons. Heel veel.
Terug naar Reizen