Pieterpad 20 juni 2019

Weids uitzicht daar in Groningen.

Had altijd een zeker ontzag voor Pieterpadlopers. Zo wandelen van boven Groningen tot onder Limburg of omgekeerd. Vannacht zocht ik in één van mijn vele wakkere momenten een doel voor de treinreis van vandaag. Een keer niet ver weg sporen naar Maastricht of zo.

Wandelen is altijd goed, het Pieterpad een uitdaging en zo kwam ik in de vroege ochtend in de trein naar Groningen terecht om vandaar in Winsum over te stappen in de bus naar Pieterburen, vooral bekend van de zeehondenopvang. Enkele meisjes droegen t-shirts met “happy seals” er op geprint.

Rustig daar zo doordeweeks. Even gevraagd waar het pad begon en gegaan. Ik had verhalen gelezen over de saaiheid van het landschap, maar daar was geen sprake van. Kwam ook door de tijd van het jaar. Groene velden met aardappels en gele vlakten met koren en hier en daar zelfs wat blauwe korenbloemen. Ik ken mijn klassieken en moest denken aan een hit van vroeger van de Zusjes De Roo, waarin werd bezongen hoe die werden geplukt.

Onderweg gekeken of er scheuren zaten in de muren van woningen. Kon er geen ontdekken, hoewel sommige woningen fragiel overkwamen met waarschijnlijk eensteensmuren.

Midden in een bos ging toch mijn telefoon. Elke dag is er wel iets met mijn huizen dat aandacht vraagt. Dat is dan wel weer wat minder in dit mobiele tijdperk. Altijd bereikbaar zijn heeft ook keerzijden.

Had geen routebeschrijving. De bewegwijzering had me echter tot Eenrum niet in de steek gelaten. Toen ging het mis. Ik lette niet goed op en ging richting Baflo. Geen straf want dan had ik dat dorp ook een keer gezien. Wel een wat saaier langer stuk naar Winsum moeten lopen, het eindpunt van de eerste 'etappe'. Winsum bleek een leuk stadje/dorp te zijn, duidelijk een regiofunctie vervullend. De rijdende winkel van Adolf Schaap kwam ik overal tegen.

En zo reed ik dan weer in de boemeltrein terug terwijl de regen begon. Die hield op bij station Groningen Noord. Daar dus uitgestapt om nog een stukje Groningen centrum mee te kunnen pakken. En passant een kapster gevonden. 12,50 slechts maar waarschijnlijk is dat ook wel te zien. Tja, alle waar naar z'n geld.

De volgende etappe gaat van Winsum naar Groningen. Wordt DV vervolgd.


Foto's