Planken Wambuis 22 juli 2021

Zwijgende runderen onder de bomen.

Dit natuurgebied bevindt zich op de Veluwe nabij Otterlo. De naam deed me denken aan een stripfiguur in een Ollie B. Bommelboek. Zo iets als Wammes Waggel.

De wandeling, gemarkeerd met gele stippen op stenen, was 8 kilometer lang en voerde voornamelijk over zandpaden. De grote vijf konden worden gezien (ik vertaal dit uit het Engels). Helaas op een specht, wat runderen en het gehinnik van een paard in de verte na, heb ik geen wild gezien of gehoord. Het leek er uit gestorven. Af en toe een ander mens, natuurlijk ook juist op het moment dat ik mij onbespied waande en een plas deed.

Sommige mensen hadden een verrekijker in de hand en waren waarschijnlijk vogelaar. Deed me onmiddellijk denken aan het boek Dorrestijns Vogelgids, dat ik onlangs geleend heb bij de bibliotheek. Leuk boek, ook voor niet-vogelaars.

Een sigarettenpeukje (met filter, dat dan weer wel) bij een bankje midden in het bos, verraadde dat de menselijke beschaving ook tot deze plek was doorgedrongen.

Op een bordje stond dat de rust binnenkort zou worden verstoord door houthakkers. Met name exoten met een rode stip op de bast moesten worden verwijderd om plaats te maken voor een meer natuurlijk bos. Ik heb zo mijn bedenkingen bij sommige handelingen van natuurbeheerders. Vervang het woordje bomen hier door mensen, die hier oorspronkelijk niet waren. Die ga je daarom toch ook niet verwijderen? En wat is een natuurlijk bos? Terzijde: Ik zwijg verder maar over de wildbeheereenheden, een mooi nieuw woord voor jagers.

De wilde dieren bleven onzichtbaar. Sliepen ze of waren ze met vakantie? Ook vanuit de observatiepost was er geen leven waarneembaar.

De wandeling zelf was mooi, afwisselend weids gebied en bossen. Toch was het niet de topwandeling, die ik me had voorgesteld.

Op de terugweg nog even gestopt in Lunteren. In een kringkoopwinkel een boekje gezien met de titel Wie was Jezus eigenlijk?

Weer in Almere stond voor mijn huis als verrassing voor een jarig jongetje een groot opblaasluchtkasteel. Veel kinderpret gaf dat.


Foto's