Rijsterbos en Balk 19 maart 2022

Zicht op het IJsselmeer bij het Mirnser Klif.

Het gelijknamige bos ligt bij Rijs in Gaasterland (Friesland). Er heen gereden op deze prachtige zonnige zaterdag, gewoon om even elders te zijn en te bewegen door te wandelen. De hoge benzineprijs aan de pomp deed me niet huiveren, al voelde ik het bij het tanken wel in mijn portemonnee.

Ongeveer 7 kilometer was de wandeling door een mooi maar nog kaal bosgebied. Het echte voorjaar moet nog beginnen. Er zouden reeën en dassen huizen daar in dat bos. Niet gezien, ook geen uilen, wel weer een nijver ratelende specht gehoord.

Het landschap was afwisselend, dan weer door veel beukenbos, dan weer langs weides. Deed qua heuveligheid hier en daar denken aan Zuid-Limburg. Halverwege even langs het IJsselmeer en uitwaaien. Leuke uitspanning ook daar, maar voorbij gegaan. Hadden brood bij ons, tja gewone mensen hè.

De route was die ochtend vanuit een e-mail van de ANWB te voorschijn gekomen. Uurtje rijden, nog te doen.

De slottuin (er had ooit een landhuis gestaan) viel wat tegen. Grasland en een vijver. Vast veel mooier later in het jaar.

Omdat we toch in de buurt waren, even naar Balk gereden. Leuk klein plaatsje. Het kanaaltje in het centrum waar ooit de Elfstedenrijders door moesten, aan weerszijden langs gelopen. Aardig stadhuis(je). Twee overhemden gescoord bij Ter Stal. En de winderige terrasjes langs het water voorbij gegaan.

Op de terugweg weer terug in het alledaagse leven. Medeweggebruikers beoordeeld en een verkeerde afspraak in het ziekenhuis voor een van de reizigers hoofdschuddend besproken. Mooie dag en het voorjaar zong in de lucht.


Foto's