Rotterdam 7 oktober 2018

De opgehaalde 'tool' om te besturen. De modeltrein wel te verstaan.

Ik geef het toe. Ben niet alleen naar Rotterdam gegaan wegens het gratis treinkaartje. Voelde heus wel maatschappelijke en sociale betrokkenheid. Tja, maar omdat ik er toch heen ging, iets tweedehans, geen spelfout, voor de modeltrein opgehaald en een rondje gewandeld en getramd. Of was het omgekeerd?

Rotterdam inspireert me op een of andere manier. Begrijp wel dat mensen daar heen verhuizen. Groots allemaal en gemaakt, maar toch ook niet gemaakt. Het is er. Bedrijvigheid en Amerikaans aandoende gebouwen. Gewoon lekker aan het werk allemaal. Zo schijnt het.

Tram 4 bracht me naar het verste in Berg. Op de terugweg uitgestapt bij de Zwart Janstraat. Ooit als tiener vanuit Leiden op de brommer daarheen om een printje voor een fm-tuner op te halen. Thuis een bouwpakket van Philips en aan elkaar gesoldeerd werd dat de eerste stereo-ontvanger. Ruis, maar het lampje lichtte op bij een niet-monozender.

Ik zeur, ik word oud, niet te oud hoop ik, maar toch. Tegenwoordig hebben we het over DAB+. Op de middengolf zijn bijna geen zenders meer te vinden. Dat heerlijke wegvallen 's nachts van verre zenders op de autoradio. Ik mis het. De matige geluidskwaliteit nam en neem ik graag op de koop toe.

Maar het ging over 'Rotjeknor'. Vreselijke benaming voor die stad overigens. Gewandeld naar het centrum via de Rechter Rottekade, Hoogstraat en Markthal. Even meegelopen met een buitenlandse groep toeristen.

De Erasmusbrug overgestoken en beland bij een metrostation, waarachter een protestoptocht zou vertrekken. Weinig opkomst. Dat terwijl het doel m.i. toch niet onbelangrijk was. Weet ook wel dat er niet gescoord wordt. Er verandert niks. De landelijke politiek gaat z'n gang, maar ja, maak een gebaar als werkend volk. En jonge mensen, denk verder dan Instagram of Twitter of …..

Er is wel iets van een dominee in me. Zie alleen weinig mensen in mijn kerk.

Op de terugweg kwam ik langs een galerie. Voel altijd een soort afkeer van dat woord. Er zijn daarin meestal dingen te zien die ik niet begrijp en zelden mooi vind. Kopen wil ik ze zeker niet. Hier was het anders. Trapauto's gevangen in zwarte foto's. Had er ooit een. Zag blije kinderen, glunderingen op prentjes van jaren terug. Aardige vrijwilligers 'runden' de zaak.

Verder naar het station en nog even door de Koopgoot en over de Lijnbaan. Als ik er dan toch ben.

Mooie dag. Helemaal toen de conducteur ondanks dat het fluitje geklonken had, nog even wachtte met vertrek, zodat ik via de binnenroute naar A'dam via Woerden en Breukelen kon reizen. Dat ook weer gezien, terwijl de zon scheen door mooie wolkpartijen.

Op het station Bijlmer ArenA was het druk met voetbalfans. AJAX-AZ begreep ik, werd gespeeld. Heerlijk om daar niet heen te hoeven.


Foto's