Lang geaarzeld waarheen te gaan. Luxeprobleem. Dacht aan wandelen bij Vaals. Werd echter een bezoek aan het Africamuseum in Tervuren bij Brussel. Dat was een tijdje geleden verbouwd en keurig politiek correct ontdaan van het koloniale Congojasje. Congo, dat land in Afrika tegenwoordig Zaïre genoemd, hoorde ooit bij België. Koningin Leopold II heeft daar vreselijke wandaden laten plegen tegen de bevolking.
Met een keuzedag om 5.58 uur naar Roosendaal gereisd en vandaar naar Essen om over te stappen op de IC naar Brussel Centraal. Kostte me heen en weer 19 euro en ik kon zelf besluiten wanneer terug te gaan. Het early bird tarief met IC Brussel kent sinds kort geen vrije treinkeuzetijden meer. Onderweg zag ik tussen Leiden en Den Haag twee maal een ree en later na Delft een vos in de weilanden. Daar kan ik nog steeds blij van worden.
In Brussel vrij gemakkelijk twee uurkaartjes voor het OV gekocht. De automaat begreep mijn bankpas. Met metro 1 richting Stokkel om uit te stappen bij Montgomery. Vandaar met tram 44 naar Tervuren, oostelijk van Brussel.
Het museum is gehuisvest in een groot monumentaal gebouw. Om er te komen moet je via de nieuwbouw een ondergrondse gang in. Binnen zie je eerst een deel van de collectie, die thans als verfoeilijk wordt beschouwd. Stereotype beelden van Afrikaanse mensen. Wat verderop is er van alles te zien. Van muziekinstrumenten tot grondsoorten en gesteenten, klimaat, dieren en mensen met hun kunst en leefwijzen. Alles met respect voor de Afrikanen. Het gebouw is aan de binnenzijde nog steeds fraai met marmer en hoge plafonds. Jammer dat de lelijke vitrines en wandbekleding het geheel detoneren.
Ik ben geen museummens, zeker niet iemand om staand lange tijd een gids te moeten aanhoren met uitleg over een primitief houten beeldje en heb er slechts een uurtje rondgelopen. Genoeg voor mij om een indruk van de collectie en de betekenis daarvan voor inzicht in het verleden en heden te krijgen.
Om het gebouw ligt een mooi park dat overgaat in het Zoniënwoud. Was benieuwd naar het plaatsje Tervuren. Niet bijzonder. Wel een mooi volkoren brood gekocht en een fantastisch belegd half stokbroodje. Terug met de tram. Er rijden nog bejaarde exemplaren op lijn 39 naar Ban Eik en 44 naar Tervuren. Dat heeft z'n charme.
In Stokkel metro 1 weer genomen en overgestapt bij Kunst-Wet op lijn 2 of 6 tot Munthof. Kwam wat later bij het Vossenplein waar de rommelmarkt werd opgeruimd. Een straat verder een prachtig oud Grundig stereomeubel gezien. Stond op straat om weggegooid te worden. Had het graag meegenomen.
Door de Stalingradlaan gelopen. Nog steeds een grote bouwput wegens de aanleg van een metrolijn. Langs het oud-speelgoed winkeltje gekomen en onvermijdelijk in het toeristische deel van het centrum beland. Hordes mensen.
In het station een niet onverdienstelijk Panosbroodje gekocht en de trein naar Antwerpen genomen. Er was nog tijd om daar wat rond te dolen.
In Berchem uitgestapt en de Statiestraat ingelopen. Ik wilde de Schelde bereiken en vandaar naar het centrum. Leuke wandeling maar het doel werd niet bereikt. Antwerpen is groter dan ik dacht. De weg gevraagd en gehoord dat ik wel een grote stapper moest zijn en een Lei moest dwarsen. Oversteken dus. Met informatie van twee boa's nogmaals de goede kant opgestuurd.
Beland in de Joodse wijk. Wist dat die er was, maar niet dat die zo omvangrijk was. Heel veel in het zwart geklede mannen met zwarte hoeden op en pijpenkrullen. Ook de vele kinderen trokken mijn aandacht. Bij het centraal station de diamantbuurt bekeken, het gesloten Plopsagebeuren gezien en nog een klein ommetje gemaakt via het busstation Roosevelt.
Een rechtstreekse trein naar Roosendaal genomen en mijn code voor gratis koffie gebruikt. Ik hoorde dat koffie binnenkort een kwartje duurder wordt. Als je zelf een beker meeneemt, blijft de prijs gelijk. Tja.
Onder het genot van twee Aviateur kano's de lange treinreis terug uitgezeten. Onderweg getuige geweest van interessante gesprekken van andere reizigers. Begon met een halve liter Heineken wegdrinkende man en een gezette vrouw, die Engels tegen elkaar spraken, maar ineens overgingen op goed Nederlands. Daarna namen een moslima en een creoolse vrouw de plaatsen in. De eerste had een prachtige stem, de tweede, ouder en dikker, leek te gorgelen als ze praatte. Voelde me de verkeerde, witte oudere man. Even later zetten twee weg- en waterbouwkundigen in spe zich op de stoelen neer. De voordelen van een bepaalde brugconstructie werden uitvoerig besproken. Het leek wel een toneelvoorstelling in drie bedrijven.
Jammer dat beide wc's in de intercity van Leiden naar Leeuwarden afgesloten waren. Het ging net goed. De nieuwe beplanting achter station Almere Centrum bood tijdig uitkomst.
Foto's |
|
|