Veluwezoom 16 augustus 2017

Moest langs deze waakzame stier. Heel voorzichtig het hekje open en dichtgedaan...... ..........

Die morgen vroeg naar het station. Wilde naar Eijsden in Limburg om vandaar naar Luik te wandelen. Het liep anders. De intercity van 6.32 was uitgevallen.

De stoptrein naar Weesp genomen en toch nog op tijd in Amsterdam voor de trein naar het zuiden. Die bleek echter ook niet te rijden. De volgende zou 50 minuten later gaan.

Radicaal het reisdoel veranderd. Vlissingen leek wel leuk. Tijd niet geweest. De trein daarheen reed echter niet verder van Den Haag c.s. Het traject naar Rotterdam werd gerepareerd. Er was vervangend busvervoer. Zo kreeg ik een mooie comfortabele rit door Den Haag, Rijswijk, Delft en Rotterdam. De bus deed er ruim een uur en een kwartier over. Vond het best.

In Rotterdam aangekomen de intercity direct naar Dordrecht. Dacht ik. Bleek echter direct naar Breda te gaan. Ik paste mijn reisplan weer aan en nam na het nieuwe station en omgeving bekeken te hebben, de trein richting Zwolle. Onderweg kwam ik twee voor treinliefhebbers opmerkelijke treinzaken tegen. In Nijmegen een oud groen elektrisch treinstel, een zogenaamde hondenkop en in Arnhem de Abelliotrein naar Düsseldorf.

In Dieren uitgestapt, waar ik las dat hier de routebeschrijving van de voormalige NS-wandeling Veluwezoom te koop was. Dus wandelen van Dieren naar Velp, langs de Carolinahoeve en over de Posbank.

Ik was niet de enige. Er was nog net geen sprake van filewandelen. 13 jaar geleden had ik de route al eens gelopen. Hij blijft mooi. Wel veel klimwerk, stijl omhoog en weer stijl omlaag. Dat aspect was ik vergeten, maar mijn wat geblesseerde rechterbeen hield het vol.

Door overwegend loofbossen voort en ook al scheen de zon niet voluit en bleef het landschap daardoor verstoken van de intense kleuren, die een stralend blauwe lucht zou hebben opgeleverd, het was merkbaar zomer. Droog en een prima temperatuur. Was deze keer zo verstandig geweest om water bij me te hebben. De verleiding om ijs te kopen weerstaan.

Bij de Posbank veel auto's op het vernieuwde parkeerterrein.

Over en door de heide verder, alle wandelaars verzekerden elkaar dat ze het hier heel mooi vonden. Dat schiep een band. We zijn het eens over iets en dat in dit land! Vergeef me de goedkope rijm.

Een eind onder bomen langs een spreng gelopen, speurend naar een ijsvogeltje. Niet gezien.

Dan bij Velp de eerste huizen. Mooie huizen, groot en ongetwijfeld kostbaar.

Op het laatst toch erin geslaagd de verkeerde weg te nemen. Dit ondanks de uitmuntende markeringen. Twee dames die ik tegen kwam, zeiden: We zagen u lopen en dachten: die meneer maakt toch een andere wandeling dan wij.

Op het station reed de trein naar Arnhem net weg. Dan maar de andere kant op naar Dieren, waar een leuke stoomtrein van de VSM stond en ik een vette Turkse hap kocht. Dom.

Overgestapt op de intercity naar Zwolle, vanwaar weer naar Almere. Had geen zin om over Utrecht te gaan. Heerlijke vrijheid met zo'n dagkaart.

In Almere stond naast de geleegde vuilcontainer een nog goed bruikbaar tuinameublement op me te wachten. De buurvrouw was er blij mee.

Een bijzondere dag was het geworden, heel anders dan ik aan het begin had verwacht.

Foto's

 

 

 

 Terug naar Reizen