Venlo en de oude Floriade


Zo'n beeld kan alleen maar bij het Chinese paviljoen horen.

Me af gevraagd waarheen. Ook wel een beetje waarvoor? (On)bewuste invloed van Mieke? Vond en vind dat een vreselijk lied.

Venlo stond al een tijdje op het lijstje om nogmaals te bezoeken. En toen een wandeling gevonden over het voormalige terrein van de Floriade. Die werd daar in 2012 gehouden en door de reizigers bezocht. Almere heeft het onzalige plan dit in 2022 te herhalen. Alle reden om te gaan kijken in Limburg. Was toch al wakker dus de trein van 5.52 uur naar Utrecht en om ca. 8.30 uur in Blerick (gemeente Venlo inmiddels).

Venlo is groot. Heel veel bedrijfsterreinen. Een bus bracht me naar de Innovatoren, een restant van de Floriade. Via een bijzondere brug over de rijksweg werd het gevaarte bereikt. En toen startte eigenlijk direct de wandeling. Heel goed aangegeven met knooppunten. 74 was het eerste. Langs de paviljoens van een paar landen gekomen. China, Spanje en België. Er waren kennelijk niet zo veel buitenlanden vertegenwoordigd. Schijnt in Almere ook een probleem te worden.

Ik herinner me niet zo veel meer van mijn bezoek in 2012 aan de Floriade in Venlo. Is ook weinig van over. Lege vlakten. Twee gebouwen domineren nog sterk t.w. eerder genoemde toren en Villa Flora. Dat is een campus. Niet een onderwijsinstelling, maar een verzameling van bedrijfjes die groene duurzame innovaties beogen.

De wandeling gemaakt, een kleine 7 km. Bijna geen andere mensen tegengekomen. Ook geen wilde dieren, tenzij de schapen en paarden toch nog een beetje wild zijn. Aardige tocht wel, maar niet bijzonder qua landschap. Een paar leuke doorkijkjes.

Terug bij het begin nog even gesproken met de receptioniste van de toren. Dat grote witte bouwsel met een leeg vlak boven. Schijnt dat het frame boven het lege vlak ook in gebruik is. In ieder geval uniek gebouw. En dat geldt ook voor Villa Flora. Bijzonder met dat rare dak. Wel mooi, vind ik.

Terug gelopen langs heel veel bedrijven. In Blerick aangekomen en het centrum gelaten voor wat het was. De Maas over en even Venlo in. Fantastische bakkers daar en natuurlijk overal de voortekenen van carnaval. De supermarkt van de 2 Brüder wordt verbouwd. Bijna overwegend Duits daar in Venlo. Mooi stadhuis.

Het begon te regenen. Kwam wel goed uit. Vermoeide voeten en met ook nog neerslag wordt het makkelijker om het plan het nabijgelegen Duitse Kaldenkirchen te bezoeken, te laten varen.

Als elke seconde telt, daar moest ik aan denken bij het afgesloten! AED apparaat op het station.

Een gerieflijke treinreis terug. Via Amsterdam Zuid is toch de snelste manier om weer in Flevoland te komen.


Foto's

of 2