Venlo 22 februari 2018

Bijna niets om het lijf, Almere.

In mijn hoofd komt automatisch een lijstje met bestemmingen op wanneer ik weer eens met de trein op pad 'moet'. Venlo stond bovenaan deze keer, want ik wilde naar het zuiden en het was iets minder ver dan Heerlen of Maastricht om maar eens een paar zuidelijke metropolen te noemen. Via Google aan een wandeling gekomen.

Vanaf station Venlo naar de Maas en dan naar het zuiden om bij Steyl het veer naar de overkant te nemen en langs de andere kant van de rivier weer naar het noorden te gaan. De heenreis ging via Amsterdam zuid en Utrecht. Iets voor Venlo aan de westkant van de Maas ligt Blerick, tegenwoordig ook gemeente Venlo.

De route vanaf het station naar de Maas was niet echt van een grote schoonheid. De uiterwaarden langs de rivier waren wat drassig maar redelijk te lopen. Een kort Limburgs gesprek gehad met een medewandelaar van 80 jaar oud. Hij moest elke dag even buiten bewegen. Ik ken dat gevoel wel. Al gauw alleen doorgestapt om onder de brug met daarover een snelweg door te gaan.

Langzamerhand kwam er minder bebouwing en minder mensen met honden en werd het landschap weidser. Een klooster doemde op. Een machtig gebouw dat minachtend de omgeving bekeek. Het was de voorbode van het kloosterdorp Steyl. Limburg is hier en daar vrij katholiek. Steyl kende ooit maar liefst 5 kloosters. Verder is er een missiemuseum en een wereldpaviljoen. Ik heb ze gelaten voor wat ze waren. Bedacht me weer eens hoe anders wonen in Almere is vergeleken met dit dorp.

Met het veer naar de andere kant voor 30 cent. Daar ga ik niet voor zwemmen. Aan de overzijde bijna het houten bruggetje over het hoofd gezien vanwaar de tocht door de velden langs de rivier verder ging. Werd al snel baggerig en ongelijk terrein bevolkt door poepende hooglanders, zodat de geasfalteerde iets verder van de rivier gelegen weg een aantrekkelijk alternatief vormde. Een weggegooid leeg blikje bier bewees dat de menselijke beschaving niet ver weg was.

Wel mooi daar en ook een prachtige blauwe lucht met af en toe wolkjes in een koude noordoostelijke tegenwind. Later door een wijkje met schitterende bungalows gekomen. Weer gemerkt dat er veel armoede is in ons land. Tja.

Ik kwam in Blerick aan en liet mijn plan varen om terug te lopen naar Venlo. Blerick heeft een station en ook daar stopt de intercity. Twee leuke brocante-/kringloopwinkels bezocht. Daarna via de Jumbo voor een verversing verder naar het station. In Almere aangekomen op het station een muzikaal moment en langs een etalage van de Primark. Nog even door het kleurrijke 'studenten-/jongeren-/vluchtelingenwijkje' bij het station gedwaald.

Er is nog hoop.


Foto's

of 2