Vollenhove 15 en 16 september 2020

Wachters in Vollenhove nabij de ruïne van Kasteel Toutenburg.

Mijn fietspad voerde naar deze bestemming. Geen reden waarom, geen reden om het te laten. Wel belangrijk, de afstand was niet te groot, ik moest het kunnen halen en prachtig weer.

Heerlijk alleen met vrienden op de fiets. Heen via de Ibisweg, verdwaald in het Natuurpark bij Lelystad, naar Dronten en dan naar Kampen. In Kampen een stukje gewandeld met fiets aan de hand. Het was een warme dag en een oudere man, zag mijn rode bezwete helmgezicht en zei dat ik wat verkoeling kon gebruiken, Ik hield het nog bij mijn waterfles.

Naar de IJssel, het stationnetje weer gezien, door IJsselmuiden naar Genemuiden over een dijk langs Kamperzeedijk West en Oost. Met de pont over naar vlakbij Zwartsluis, lekker laten liggen.

9 km verder lag Vollenhove. Ongeveer 15 uur kwam ik daar aan. Meteen de kringloopwinkel ingedoken voor een goed glas. Ze hadden ook een mooie Grundig tafelradio, maar ja geen plek.

Gaan zitten aan de haven in de blakende hete zon. Ik kon pas om17 uur terecht op mijn logeeradres. Maar het was genieten. Later het diner gehaald. Voortreffelijke Caesarsalade. In een mooi gesprek geraakt met een oudere werkneemster van een nabijgelegen etablissement. Ze kwam uit Brabant en woonde in een Pipowagen en ja, Genemuiden was erg.

Naar mijn vrienden toe, waar ik gastvrij werd ontvangen. Gedoucht en de kamer bekeken. Perfect. Nog even gewandeld en het stadje bekeken onder het genot van een versnapering. Via Googlemaps mijn slaapplek weer gevonden.

De volgende dag geprofiteerd van de noordelijke wind. Naar Kraggenburg, Ens, door Schokland en Nagele. Het museum aldaar was gesloten. Kenmerkend voor Nagele zijn de platte daken van de Delftse school. Ja.

De Sluitgatweg (1942) gezien, maar doorgereden op weg naar de brug over het Ketelmeer. Hoe mooi en gezellig is de Noordoostpolder vergeleken met de rest van Flevoland. Veel menselijker en om maar te zwijgen over …...

Naar de brug gereden en een ogenblik stilgestaan bij een strandje. Dan erover en de brug onderdoor de groene route volgend. Langs het water, een eindeloze rij energieopwekkende windmolens richting Lelystad, 22 km. Mooi, maar gelukkig wind mee.

In Lelystad langs de jachthavens zo veel mogelijk de kust volgend. Uiteraard weer langs de toren en de Batavia.

Over de dijk naar …...., waar ik onderweg een dropje kreeg van een groepje stilstaande, fietsende dames. Grappig dat dat kan. Fietsen en stilstaan, bedoel ik.

Heerlijke dagen geweest en niet eens alleen om het laatste.


Foto's

of 3