Zandvoort en Hillegom 2 en 3 september 2021

Duingebied tussen Zandvoort en de Langevelderslag.

De ogen van raceminnend Nederland waren gericht op Zandvoort. Daar zou het gebeuren. Eindelijk weer een Grand Prix. Ik zelf had slechts ervaring met speelgoedracebanen. Daarom wilde ik er een kijkje nemen om eens mee te maken hoe het er in het echt aan toe gaat. Dit ook omdat een gepland treinreisje naar Duitsland wegens een staking van machinisten aldaar niet doorging. Ik besloot in Nederland te blijven en op de fiets te stappen. Een overnachting werd gevonden in Hillegom.

De rit begon helaas niet met een stralende zon, maar met dikke bewolking. Droog, dat wel. Via Muiden langs het IJmeer achter de energiecentrale langs het Amsterdam-Rijnkanaal. Het centraal station gepasseerd en via het Westerpark naar Sloterdijk. Herinneringen aan vandaar vertrekkende Flixbusreizen naar Brussel borrelden op.

Mooi stuk door De lange Bretten om vervolgens bij Halfweg uit te komen. Wat later zag ik de telecommunicatietoren bij Haarlem in het landschap opdoemen. De stad door achter het station richting Bloemendaal aan zee, waar de eerste racesymbolen verschenen. In een wat somber, wat naargeestig Zandvoort beland. De vele vlaggetjes konden de fletsheid van bewolking en bebouwing niet compenseren.

Heel veel hekken met doeken er voor. Van het circuit was vanaf de openbare weg alleen een stuk van de achterzijde van de tribune zichtbaar. Overal politieagenten, boa's en beveiligers. Al redelijk druk met bezoekers in de straatjes verderop. Veel mannen en andere kinderen (sorry) in shirtjes met daarop reclame voor benzinemerken. Een rondje gelopen en smaakvolle etalages en andere uitstallingen bekeken.

Nee, niet mijn ding, zo'n grootse commerciële gebeurtenis. Vond de afscherming van het circuit en de overal aanwezige beveiliging onsympathiek overkomen. En daarbij dan nog de verhalen over de betrokkenheid van een prins, corona en het milieu.

Ik had het gezien en was blij het dorp te kunnen ontvluchten. In de duinen zag ik damherten, daar werd ik weer een beetje blij van.

Over het fietspad naar de Langevelderslag en via de Kennemer zweefvliegclub (heel veel herten) richting Lisse. Halverwege afgeslagen en langs de Leidsevaart om uit te komen tussen De Zilk en Hillegom.

Eens gekeken waar ik zou overnachten en daar schuin tegenover het modelbouwzaakje gevonden, dat Googlemaps had onthuld. Bestaat toeval?

Hartelijk ontvangen door mijn gastheer en -vrouw. Mijn slaapvertrek was een uit stenen opgetrokken huisje in de achtertuin, dat was voorzien van alle gemakken.

Nog even een rondje gemaakt door het dorp. Aardig centrum! Het werd ook aangenamer omdat de zon was gaan schijnen. Een gezond diner afgehaald en gaan zitten op een bankje tegenover de Wilhelminaboom.

Een leuk rood autootje kwam aangereden. Een praatje gemaakt met de eigenaar, die speciaal voor de foto het stuurwiel rechtdraaide. Van het model, gebaseerd op een Fiat 500, waren er maar 1000 gemaakt. Tegen een andere belangstellende verteld, dat ik het voertuig zojuist had gekocht. Gefeliciteerd! sprak hij. Hij heeft hem helemaal niet gekocht, zei de vrouwelijke passagier van de auto. Grappige Hans!

Terug wandelend naar mijn logement kwam ik langs een etablissement, dat kennelijk luisterde naar de naam Hertog Jan. Bepaalde delen van de adel staan mij wel aan. Gezellig gesproken met een paar terraszitters onder het genot van een pijpje. Er zou gebiljart worden en ik zag diverse heren met hun netjes in koffertjes verpakte keus het café binnengaan.

Nog even het Nespressoapparaat en de tv aan het werk gezet en daarna geprobeerd de slaap te vatten. Lukte niet echt.

De volgende ochtend de inhoud van de ontbijtdoos grotendeels verorberd en om 8 uur vertrokken.

Via Beinsdorp de Haarlemmermeer doorkruist om via Nieuw Vennep bij Leimuiden uit te komen. Vandaar via Bilderdam onder een een blauwe hemel naar Uithoorn en Mijdrecht.

Na Vinkeveen over de Baambrugse Zuwe gefietst, waar bijzonder armoedige optrekjes staan. Wel met heel veel hekwerk, camera's en schijnwerpers. De Plashoeve gepasseerd en koers gezet naar Abcoude om via het Gein Driemond en Weesp te bereiken.

De rest van de route tot A. heb ik al vaak gereden, zodat de foto van de trouwpartij voor het gemeentehuis van Weesp de laatste is van dit tripje van deze eenzame fietser.

of 4