Voor de vijfde keer hier een prettige tijd doorgebracht.

Bollendorf is een klein plaatsje in Duitsland, op 9 km van Echternach en op zo'n 30 km van Ettelbrück, beide in Luxemburg. Vanaf Bollendorf ga je de brug over de Sûre over en je bent bij de haltes van lijn 190 die laatstgenoemde plaatsen verbindt.

De heenreis op maandag verliep voorspoedig. Eenmaal aangekomen na een bezoek aan tante Enso om een potje jam te kopen, vrijwel direct gaan wandelen. Wilde de Lauschtour lopen. Dat ging niet goed. Het begon te stortregenen en de Romeinse villa voorzag een tijdje in een schuilplek voor de nattigheid. Het werd droger en weer gaan lopen. Ene Manfred voorzag de tocht via de app van commentaar. Hoefde van mij niet. Gelukkig zweeg hij na een tijdje. Helaas in het bos van het pad geraakt. Om weer de goede route te volgen op knieën, handen en voeten tegen een steile helling met een nat bladerdek op geklauterd. Dat ging maar net goed. Een paar schrammen later besloten dat het mooi was geweest. De weg naar het dorp gevonden en de bus naar Echternach genomen en vandaar bus 191 naar Ettelbrück. Mooie rit langs Berfort en Beaufort. In Diekirch uitgestapt en met bus 190 terug. In het appartement moe maar voldaan een paar consumpties genomen.

Op dinsdag met de bus naar Luxemburg Stad. Doelen waren een bezoek aan een modeltreinenwinkel in de wijk Bonnevoie en een wandeling langs het riviertje de Alzette. Mooie winkel en een aardige eigenaar. Een paar dingetjes gekocht. Kreeg een andere kijk op de stad, zo buiten het toeristische centrum. Bij een kerk met een bijzondere vierkante toren werd koffie o.i.d. uitgedeeld aan vermoedelijk vluchtelingen (of is het beter te schrijven tot vluchteling gemaakte mensen?). Aan het eind van de wandeling naar het station en vandaar een bus naar Echternach genomen. Wilde daar wandelen rond het meer. Uitgestapt bij Nonnenmille en heerlijk rustig de sfeer van het prachtige groene park op me laten inwerken. Een omweg naar het busstation genomen. Tijdje gesproken met de Duitse mensen die ik 's ochtends ontmoet had. Eerder die dag had ik in een bus een telefoongesprek van een Luxemburger opgenomen. Het gesprokene in die taal is voor mij volstrekt niet te volgen.

Woensdag met de bus naar Luxemburg Limpertsberg en verder per trein naar Oberkorn. CFL-wandeling 30 van ruim 17 km naar Rodange stond op het programma. Na enig zoeken het begin gevonden en lange tijd vrij steil naar boven gewandeld. Het weer was een mengeling van hagel, regen en zon. Vrij zware tocht veelal over heuvels en door verlaten bossen over modderige paden. De sporen van mijnbouw waren ruimschoots aanwezig. Langs Fond de Gras met het industriemuseum gekomen.

De route was weer goed gemarkeerd, behalve in Lasauvage, waar de bordjes ontbraken. Blij met de GPX viewer op mijn telefoon. Een smalspoortraject doorkruiste het plaatsje. In Rodange bus 711 genomen naar Luxemburg Monterey. Via Luxepo met bus 212 weer naar Echternach.

Donderdag met de bus naar Ettelbrück waar ik zowaar de trein naar Esch sur Alzette nog haalde. Vandaar met de bus naar Rumelange om de CFL-wandeling 23 naar Kayl te lopen. Ruim 12 km, mooi wandelweer. Een indrukwekkend monument voor overleden mijnwerkers gepasseerd. Terug in Esch sur Alzette via Luxemburg Centraal per trein naar Ettelbrück en bus 133 naar Esch sur Sûre genomen. Een kleine drie kwartier daar rondgeneusd en de winkel/cafetaria aan het begin van het dorp van binnen bekeken. Een argwanende eigenaar hield me in de gaten. Toen weer met bus 133 terug naar Ettelbrück waar ik omdat deze bus vertraging had, bus 190 naar Bollendorf nog haalde omdat deze ook vertraging had.

Vrijdag met de bus naar Ettelbrück en verder met bus 130 naar Bastogne in België. Ook gratis met het ov te bereiken! Mooie tocht. Bastogne staat geheel in het teken van herinneringen aan de tweede wereldoorlog. Musea en monumenten herinneren eraan. Uitgestapt bij het Hotel de Ville en daar blij met het toilet. Wat rondgewandeld in het centrum en bij een mooie boulangerie een fantastische, grote tompouce gekocht. Langs het voormalige treinstation Bastogne Sud en terug op het grote plein wat plaatjes van de Amerikaanse legertank gemaakt. Bij de bushalte een tijdje gesproken met twee aanbieders van een gratis bijbelcursus. Aardige mensen, één ervan sprak behoorlijk goed Nederlands. Dat had hij jaren geleden op school geleerd. Bastogne is een Belgische stad en dat is te zien aan het rommelige straatbeeld, waarvan ook de richtingsborden onderdeel zijn.

Op de terugweg overgestapt in Wiltz-Lann naar Wilderwitz en verder per trein naar Clervaux. Wilde de CFL-wandeling 2 naar Drauffelt maken. Iets van 8 km. Leuke tocht! In Ettelbruck weer bus 191 genomen naar Echternach. Gewoon omdat dat kon! Heerlijk, dat ov in Luxemburg.

Ik had nog tijd over en besloot even naar Rosport te gaan. Daar liet het ov me echter in de steek. Een bus maakte een vreemde manoeuvre en deed mijn halte niet aan. Half uur moeten wachten op een andere. Soms zit het mee, soms zit het tegen.

Zaterdag een vreemd begin van de dag. Bij de bushalte stond een auto met op de trekhaak een rek. Op het rek lag een vers geschoten dood zwijn. Volgens de er naast staande jager waren er veel zwijnen in de omgeving. Ik overwoog nog een foto te maken, maar zag er vanaf. Had iets met respect voor het dier te maken. Toch maakt ook het besef dat een varken op een boerderij een veel ellendiger leven en einde heeft, me nog geen liefhebber van de jacht.

Via Echternach met bus 274 naar Wecker Gare en verder per trein naar Roodt. Kon het niet laten de kleine (ruim 6 km) CFL-wandeling 40 naar Betzdorf te maken. Makkelijke, mooie tocht over prima, verharde wegen. Vanaf Luxemburg stad met bus L60 naar Bettembourg. Het station bleek buiten het centrum te liggen en ik besloot dat ik daar niet per se heen hoefde. Dus met bus 511 naar tramhalte Lycée Bounweg. Vanaf Luxemburg centraal per trein naar Diekirch. Even getwijfeld of ik i.p.v. de bus naar Bollendorf nog niet even naar Junglinster zou gaan, maar besloten dat het mooi geweest was. 'Thuis' gevochten met een blik dat niet open wilde. Bleek geen handige trekopening te hebben en ik had geen blikopener. Een zakmes en een schaar zorgden ervoor dat het blik uiteindelijk capituleerde. Zonder strijd geen overwinning, niet waar?

Het appartement gefatsoeneerd en daarna toch nog met de bus naar Weilerbach geweest om vandaar langs de andere kant van de Sûre 3 km terug te lopen.

Kon op internet de zaterdageditie van mijn krant niet vinden. Realiseerde me pas bij het zappen op de tv dat het Koningsdag was. Het programma Brisant van de ZDF besteedde hier aandacht aan. Duitsers houden van sprookjes. Ik was blij de Oranjehysterie met bijbehorende herrie in Nederland niet te hoeven meemaken.

Zondag vroeg weer naar huis. Dit keer via Luik-Maastricht. Ging prima. Dankbaar voor de cruisecontrol met radar.

Weer mooie wandelingen gemaakt. Reizen met het ov gaat prima. Wel is het zaak rekening te houden met een te krap tijdschema voor de bussen, waardoor aansluitingen niet altijd worden gehaald. Mooiste vind ik de grote vrijheid om overal heen te kunnen gaan zonder na te hoeven denken over kaartjes en in- en uitchecken.

Foto's

of 4