Bijna 3 mei en dan moest de keuzedag gebruikt zijn. Daarnaast de hele maand mei de beschikking over een Deutschlandticket. Dus op naar de oosterburen.

Vroeg vertrokken en via Amsterdam-Zuid in Arnhem op de RE19 naar Düsseldorf gestapt. Onderweg een keer van trein moeten wisselen als gevolg van een vertraging. Leuke gesprek gehad met een jongeman met vermoedelijk autisme. Wist alles van treinen, maar ook van zijn beperking, zoals hij het noemde. Hij leek me vrij slim, maar vertelde toch dat hij geholpen moest worden met internetbankieren. Daarna een Syrische man gesproken. Gevlucht en nu al negen jaar in Duitsland. Had daar ook familie. In Syrië was hij leraar Engels geweest. Omdat hij alleen bevoegd was voor Engels en niet voor een andere Europese taal, kon hij in Duitsland niet aan de slag als leraar. Bij ons afscheid in Duisburg leek hij me te beschouwen als een vriend.

In Düsseldorf een NS-wandeling van 10 kilometer gemaakt. Ik kende de stad al van vorige bezoeken. Niet echt mooi daar. De tweede wereldoorlog heeft er veel verwoestingen aangericht. Kwam langs bekende plaatsen zoals de Rijnoever met in de verte de TV-toren en de Altstadt met de vele horecazaakjes. Even over de Carlsplatz met zijn marktkraampjes gelopen. Later door de Hofgarten. Zo kwam ik toch nog aan mijn dagelijkse portie groen.

Terug via Venlo. Kon kiezen uit verschillende bestemmingen, maar de vertraagde RE13 leek me de juiste keuze.

Het verschil met mijn wandelingen in Bollendorf was groot. Daar was het meestal maximaal 10 graden. In Düsseldorf was het vandaag met 25 graden zweten geblazen.


Foto's