Soms zit geluk in rare dingen. Naar Vlaardingen gaan bijvoorbeeld in de wetenschap dat er geen zon zal schijnen. Maar toch daar de benen gestrekt en op pad. Echter eerst naar Den Haag Centraal om het vlak bij gelegen Nationaal Archief te bezoeken. Heerlijk, dit land functioneert nog dankzij het papieren of digitale geweten of beter geheugen.

Prettig geholpen op zoek naar mezelf. Maar ja, mijn voornamen waren omgedraaid. Ik was het dus niet, die collaborateur in de oorlog. Dat is ook een wetenschap. Niet de schuld van het archief overigens. Kreeg een entreekaartje aangeboden voor een tentoonstelling over vrouwelijke fotografen. Surinaamse uiteraard, maar ook uit Spanje en voormalig N.I. passeerden de revue. Leuk om een keer te zien. Maar ik blijf liever oppervlakkig en denk niet meer na over details en dat soort dingen.

Dus verder over het spoor naar Schiedam. En dan met de metro naar Vlaardingen. Een stadswandeling gevolgd, maar met een verborgen bedoeling. Er is daar een modeltreinfirma. Dus me geworsteld langs de overblijfselen van de vroegere haringstad. Nou ja, het is daar niet prettig vind ik. Niet dat het er ruikt naar vissen, die zijn allang weg. Maar beetje desolate indruk.

Door straatjes en langs het havenwater naar de winkel. Geweldig assortiment op een klein oppervlak. In dit leven heb ik niets meer nodig dus ook geen treinspullen, maar genoot toch even.

Via een park met rare kunstuitingen en nog een omweg weer terug naar het station, tegenwoordig metrostation. Waarom dat veranderd moest weet ik nog steeds niet. Vroeger gewoon met de trein naar Hoek van Holland en dan kwam je er langs. Sommigen namen daar de boot naar Engeland. De gelukkigen onder hen troffen het als het de boot met de pints was.

De Hoogvliet supermarkt er tegen over leek uitnodigend voor de hongerige reiziger. Waarschuwing: niet naar binnen gaan. De zelfscankassa voldeed niet, wanhopig gewacht op een medewerkster. Zonder aankopen er uit gegaan. Beetje boos. Dom. De metro gemist en dus 15 minuten gewacht op de volgende. Ja, er bestaat veel leed in deze wereld.

Terug in de trein. Regenachtig nog steeds. Niet prettig. Overgestapt in Leiden. Uitstappen daar wilde ik niet meer.


Foto's