Onderweg in Duitsland al een paar keer een bordje met Xanten erop gezien. Toen een week geleden op de WDR een korte reportage over dat plaatsje. Dus er heen in de verwachting om ook dit jaar nog even over een kerstmarkt te kunnen wandelen. Het was droog en dat was best bijzonder, want het heeft de laatste tijd veel geregend.

In Xanten aangekomen viel het overvloedige aantal parkeerplekken op. Daarnaast waren de Romeinen er ooit present. Een grote kerk beheerst het centrum. Naar binnen gegaan en het mooie interieur bekeken. Onder de indruk van het orgelspel. Ooit was er zo'n driehonderd jaar nodig om de kerk te bouwen. In 1945 lieten de geallieerden er in een dag weinig van over. Maar herbouw heeft plaatsgevonden, Zo is er misschien ook nog hoop voor platgeschoten gebouwen elders in Europa tijdens die 'speciale militaire operatie' die van de aanstichter geen oorlog genoemd mag worden.

Het stadje bekeken. Hier en daar hadden winkeliers nog werk van hun etalages gemaakt. De kerstmarkt rondgewandeld en geen grüne Kohl gegeten. Maar in een bakkerij wel andere lekkere specialiteiten geproefd.

Terug nog even gestopt bij een Duitse supermarkt. Het assortiment is wat anders dan in Nederland en dat blijft leuk.

Zo dom geweest om bij Duiven een kerstshow bij een tuincentrum te willen bezoeken. Veel te druk met mensen en auto's en snel omgekeerd naar de A12. Soms wil een mens te veel op één dag.

Foto's